Kilpailuohjeet

Hämeen Oravapolkuviesti 16.6.2015

Kilpailuohjeet

Lopulliset ohjeet on nähtävissä kilpailukeskuksen ilmoitustaululla.

Säännöt

Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä ja näitä järjestäjän ohjeita.

Kilpailun johto ja tuomaristo:

Kilpailunjohtaja: Heikki Toivanen

Ratamestari: Aki Nieminen

Valvoja: Sami Mustajoki (Tampereen Pyrintö)

Maalituomari: Jarmo Leppänen

Tulospalvelu: Pasi Viitala

Tiedottaja: Pasi Isokallio

Tuomarineuvoston puheenjohtaja: Teppo Salmia (Tarpian Suunta)

Kilpailukeskus

Kilpailukeskus sijaitsee Nokian Harjuniityn sorakentällä.

Opastus ja pysäköinti

Siurontien ja Urpolankadun risteyksestä (GPS osoite: Siuronvaltatie 147/ Urpolankatu 1). Opasteet ovat paikoillaan tiistaina 16.6. klo 15:00. Pysäköinti on järjestetty samalla kentällä, jossa kilpailukeskus sijaitsee. Toiminta pysäköinninohjaajien opastuksen mukaisesti. Ei pysäköintimaksua. Pysäköintipaikalta matkaa kilpailukeskukseen on maksimissaan 100 metriä.

Maasto

Maasto on asuinalueen lähimaastoa, jossa on kohtalaisesti polkuja. Suurin osa on kalliopohjaista ja lähes kaikkialla on hyvä näkyvyys. Maaston alaosassa on lehtoa ja lehtomaista kuusikkoa. Suuria kiviä on maisemassa runsaasti, mutta etenemistä ne vaikeuttavat vain muutamin paikoin rinteissä.

Kartta

Kilpailukartan mittakaava on 1:10.000 ja käyräväli on 2,5 metriä. Kartan koko on A4, paitsi RR-osuuksilla se on A5. Kartta on tulostekartta, 6/2015. Kartat ovat muovisissa karttapusseissa.

Kielletyt alueet

Kilpailukartalla kiellettyjä alueita ovat pihamaat (oliivinvihreä väri, ns tonttivihreä)

Suljetut alueet:

Ennen viestiä ja viestin aikana kilpailualueelle meno on kielletty muilta, kuin osuuttaan

suunnistavilta kilpailijoilta ja järjestäjiltä. Suljetut alueet on eristetty nauhalla.

Osuudet, sarjat ja matkat

Oheisen taulukon matkat sisältävät noin 320 m viitoitusta.

Osuus Sarja Matka km Rasteja Huom
1. H/D14 3,1 10 hajonta
2. H/D10RR 2,8 / nopeinta reittiä 1,9 5  
3. H/D12RR 2,8 / nopeinta reittiä 1,9 5  
4. H/D12TR 2,2 7  
5. H/D16 3,7 11 hajonta

Joukkueen kokoonpano:

Joukkueessa on oltava vähintään kaksi tyttöä. Joko ensimmäisen tai viimeisen osuuden viestinviejän on oltava tyttö. Viestissä on hajonta ensimmäisellä ja viimeisellä osuudella.

Yhdistelmäjoukkueet ja em. säännön vastaiset joukkueet juoksevat kilpailun ulkopuolella (esim. ankkuri tai aloittaja ei ole tyttö tai jokin juoksija on yli-ikäinen). Nämä joukkueet merkitään tuloslistaan (U) –merkinnällä. Ilmoita U-tunnuksesta viimeistään kisapaikalla Infoon.

U-joukkueet:

Viestiin on mahdollista osallistua myös sellaisilla joukkueilla, jotka eivät noudata annettuja ikä- ja sukupuolirajoituksia, lisäksi seurat voivat muodostaa ns. yhdistelmäjoukkueita. Myös Hämeen alueen ulkopuoliset seurat voivat osallistua. Tällaisten joukkueiden nimen perässä on U-kirjain (ulkopuolella kilpailun/palkintojen). Kaikissa mainituissa tapauksissa joukkueet suunnistavat virallisten tulosten ulkopuolella, eivätkä ne voi saada palkintoja. Muuten suoritus on täysin muiden joukkueiden suoritusten mukainen.

Joukkuemateriaali ja juoksujärjestykset:

Joukkuemateriaali on noudettavissa kilpailukeskuksen infosta. Jokaiselle seuralle on oma pussi, joka sisältää kuorissa joukkueiden rintanumerot ja Emit-korttien tarkistuslipukkeet. Rintanumeroihin tarvitaan omat hakaneulat. Juoksujärjestykset ja emit-numerot on ilmoitettava etukäteen järjestäjille Irman kautta viimeistään sunnuntaina 14.6.2015 klo 24:00 (tai mikäli ilmenee ongelmia Irman kautta, niin sähköpostilla: pasi.viitala@kotikone.fi  tai puhelimella ).

Mikäli juoksujärjestyksiin tai emit-numeroihin tulee viime hetken muutoksia, niin ne tulee ilmoittaa kilpailukeskuksen infoon vähintään puoli tuntia ennen viestin alkua. Muutoksista peritään maksu,   2 €/muutos.

Kilpailunumerot

Kaikki kilpailijat käyttävät rintanumeroita. Rintanumeroissa on joukkueen numero ja osuuden numero. Eri osuudet tunnistaa myös rintanumeron taustaväristä:

1-osuus: valkoinen

2-osuus: vihreä

3-osuus: oranssi

4-osuus: sininen

5-osuus: keltainen

Kilpailunumeroita ei kerätä maalissa leimantarkastuksen jälkeen.

Emit-kortit

Yhtä Emit-korttia voi käyttää vain yhdellä osuudella ja vain yhdessä joukkueessa. Kilpailussa käytetään sitä Emit:iä, joka kilpailijalle on ilmoitettu Irmassa. Nettisivuilta voi maanantaina 15.6. iltapäivällä tarkistaa joukkuekohtaisesti suunnistajat ja ilmoitetut Emit:it. Ilmoitustaululta ja joukkueen materiaalipussissa löytyy myös tämä sama lista. Huoltajia pyydetään varmistamaan oman joukkueensa osalta, että jokaisella suunnistajalla on oikea Emit-kortti ja siihen kiinnitettynä tarkistuslipuke. Tarkistuslipukkeeseen merkitään joukkue- ja osuusnumero.

Sisäänkirjauksen vieressä sijaitsevalla mallirastilla voi varmistaa Emit-kortin toiminnan. Testileimasimen merkkivalo vilkkuu, kun toimivaa korttia pidetään leimasimessa muutaman sekunnin ajan. Kortin toimivuuden varmistaminen on kilpailijan vastuulla. Mikäli korttisi on viallinen, käy hakemassa vuokrakortti infosta.

Rastimääritteet

Rastimääritteet on tulostettu karttoihin kaikilla muilla osuuksilla, paitsi RR-radoilla. Irrallisia rastimääritteitä ei ole. Kartan kääntöpuolelle on merkitty osuusnumero ja joukkuenumero.

Huom. karttatelineellä odottaa siis seuraavan osuuden osuusnumero ja joukkuenumero.

Rastit ja siimari

Rasteilla on rastilippu ja emit-leimasin rastipukissa. Rastireittiosuuksien rasteilla ovat tunnukset RR1, RR2, jne. Muilla rasteilla on numerokoodit. Rasti- ja tukireitin siimariviitoitus on merkitty maastoon valkoisella yhtenäisellä muovinauhalla. Siimari alkaa vaihtopuomilta ja päättyy vaihto/maalileimasimella. RR-osuuksilla puuttuvista leimauksista saa aikasakkoa 10 min/ puuttuva rasti. Muilla osuuksilla puuttuva rasti johtaa hylkäykseen.

Viimeisellä rastilla kilpailija saa leimata kummalla tahansa leimasimella (RR-tunnuksellisella tai 100-koodillisella).

Viestin lähtö

Ensimmäisen osuuden suunnistajat lähtevät yhteislähdöllä klo 18.00. Kilpailijat menevät verryttely/lähtöalueelle emit–korttien nollauksen kautta. Emit-korttien nollaus alkaa 17:35. Mene ajoissa (vähintään. 15 min ennen lähtöä) lähtöalueelle. Kilpailijat ryhmittäytyvät riveihin omille paikoilleen kilpailunumeron mukaisesti. Kartat jaetaan käteen ennen lähtöä. Karttaa ei saa katsoa ennen lähtömerkkiä. Kuulutus antaa ohjeet ja lähtöluvan. Yhteislähtöpaikalta K-pisteelle on matkaa noin 250 metriä. K-pisteelle on viitoitus, jota kaikkien on seurattava. K-piste on merkitty rastilipulla, mutta siinä ei leimata.

Viestin vaihto

Vaihtoalueelle mennään Emit-kortin nollauksen kautta. Vaihtoalueelle saavat mennä vain osuuttaan odottavat suunnistajat. Ole ajoissa vaihtoalueella! Vaihtoalueelta voi nähdä kun edellisen osuuden suunnistaja leimaa viimeisellä rastilla. Osuuksien 2-5 suunnistajat odottavat vaihtopuomin tuntumassa kunnes edellisen osuuden suunnistaja tuo heille kartan karttatelineestä. Muista tarkistaa, että saat oikean kartan. Saapuva suunnistaja juoksee viimeiseltä rastilta viitoitusta pitkin, tekee vaihtoleimauksen, luovuttaa kartan toimitsijalle ja jatkaa karttatelineelle, josta hän ottaa oman joukkueensa seuraavan osuuden kartan ja antaa kartan seuraavan osuuden suunnistajalle vaihtopuomin yli. Mikäli karttaa ei ole vaihtotelineessä, oikean kartan saa vaihdon toimitsijalta. Ylimääräistä aikaa ei hyvitetä. Osuutensa suorittanut kilpailija siirtyy vaihtopuomilta leimantarkistukseen. Jos leimauksissa on epäselvyyksiä, kilpailija ohjataan itkumuurille, jossa asia selvitetään. Osuuksien 2-5 suunnistajat juoksevat kartan saatuaan K-pisteelle, josta varsinainen suunnistussuoritus alkaa. Vaihtopuomilta on matkaa K-pisteelle noin 220 metriä. K-pisteelle on viitoitus, jota kaikkien on seurattava. K-pisteellä ei leimata.

Huoltajakarsina

Huoltajakarsina sijaitsee K-pisteelle johtavan viitoituksen varressa heti vaihtopuomin jälkeen. Huoltajakarsinasssa joukkueiden huoltajat voivat tarvittaessa antaa neuvoja lähtevälle suunnistajalle. Tämä on tarkoitettu aloitteleville suunnistajille, ja huoltaja voi tällöin antaa lähtevälle suunnistajalle vastaavia ohjeita, joita annetaan rastireittiläisille henkilökohtaisen kilpailun lähtöpaikalla (kartan suuntaus, siimarin esittely, olinpaikan määrittäminen jne.).

Viestin maali

Maaliin saavutaan samalla tavalla kuin vaihtoon. Kilpailusuoritus päättyy siihen, kun ankkuriosuuden suunnistaja leimaa maalileimasimella. Osuutensa suorittanut kilpailija luovuttaa karttansa ja siirtyy maalileimauksesta leimantarkastukseen. Tasaisessa tilanteessa (10 parhaan joukkueen) maaliin saapumisjärjestyksen ratkaisee maalituomari maaliviivalla (merkitty kahdella rastilipulla). Maali suljetaan klo 22:00.

Maaliin saattaminen

Kolmen parhaan joukkueen muut jäsenet voivat halutessaan saattaa ankkurinsa maaliin viitoitusta noudattaen, kuitenkaan muita joukkueita häiritsemättä - varsinkaan loppukiritilanteissa. Kun kirikamppailijat ovat menneet, voivat tuulettajat tulla lippuja liehutellen maaliin.

Uusintalähtö

Vaihto suljetaan noin klo 20:00. Suunnistajat, jotka tulevat osuudeltaan vaihtoon sulkemisen jälkeen, ohjataan suoraan leimantarkastukseen. Ne suunnistajat, jotka eivät ole päässeet osuudelleen tähän mennessä, lähtevät osuudelleen uusintalähdössä noin klo 20:10. Uusintalähtö tapahtuu karttatelineeltä. Vaihdon toimitsijat opastavat, ja ohjeet sekä lähtölupa annetaan kuulutuksella.

Tulokset

Tulokset tuodaan tulostaululle, joka sijaitsee maalisuoran vieressä. Lopulliset tulokset julkaistaan myös Rasti-Nokian nettisivuilla. Väliaikatulosteen voi halutessaan käydä tulostamassa maalin jälkeen leimantarkastuksen vierestä .

Karttojen palautus

Kartat kerätään pois vaihto- ja maalileimauksen jälkeen uusintalähtöön saakka. Kartat palautetaan

uusintalähdön jälkeen. Palautuspaikkana on info. Kartat palautetaan huoltajille joukkueittain.

Palkintojenjako

Voittajajoukkuelle luovutetaan Hämeen Oravapolkuviestin kiertopalkinto. Viestissä palkitaan kolme parasta joukkuetta muistopokaalein. Palkintojenjako tapahtuu kilpailukeskuksessa, kun palkittavat ovat selvillä. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan kuulutuksella.

Viestin vaihdon mallisuoritus

Viestin vaihdon toiminnoista järjestetään mallisuoritus klo 17.30. Kuulutus selostaa mallisuorituksen tapahtumat. Jos olet epävarma, miten sinun tulee lähdössä tai vaihdossa toimia, kysy missä tahansa tilanteessa rohkeasti apua huoltajaltasi tai toimitsijoilta.

Kilpailukeskuksen toiminnot kartta

Info, ilmoitustaulu ja tulostaulu

Info sijaitsee kilpailukeskuksen länsireunalla. Infosta jaetaan joukkuemateriaalit. Juoksujärjestys- ja Emit-muutokset ilmoitetaan infoon. Vuokratut Emit-kortit noudetaan infosta ja palautetaan sinne. Kortin vuokra on 3 euroa. Kadonneesta emit-kortista peritään 70 euron maksu. Maalisuoran vieressä sijaitsee tulos- ja ilmoitustaulu, jossa löytyy kilpailuohjeet ja mihin myös tulokset tuodaan.

WC:t

WC:t sijaitsevat kilpailukeskuksen pohjoisreunalla. Vaihtoalueella ei ole WC:tä.

Pukeutumistilat ja pesut

Järjestäjien puolesta ei ole pukeutumis- eikä pesutiloja.

Ensiapu

Ensiapu sijaitsee kisakeskuksessa Infon yhteydessä.

Kahvio

Kilpailukeskuksessa on kisakahvila. Tarjolla on mm. kahvia, pullaa, teetä, virvokkeita ja lettuja.

Kilpailun seuraaminen, yleisö

Yleisö, huoltajat sekä vuoroaan odottavat ja osuutensa suorittaneet suunnistajat voivat seurata kilpailua vapaasti kilpailukeskuksessa pois lukien edellä mainitut suljetut alueet.

Seurateltat

Seurateltoille ei ole varattu aluetta.